Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Para kullanımı ortadan kalkıyor

25 Şubat 2013 Pazartesi::

Günümüzde cep telefonları artık her şeyi yapabiliyor. Üstelik becerilerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Yakında akıllı telefonlar cüzdanımızın da yerini alacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Para harcamanın binbir çeşit yolu var. Tabii önce paraya sahip olmak gerek. Ama bu başka bir konu.

Kağıt paraların yüzünü günlük hayatımızda giderek daha az görür hale geldik. Google’ın cep telefonlarını kredi kartına çeviren Wallet (Cüzdan) hizmeti ya da Paypal gibi mobil ödeme sistemleri şimdiden günlük hayatın parçası haline geldi. Bu alanda kullanılan NFC yani 'Yakın Alan İletişimi' teknolojisi ödemelerin giderek daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli olmasını sağlıyor.

NFC, cihazlar arasında kablosuz bağlantı kuran bir iletim kanalı. Şimdi ise NFC çipleri üzerinde çalışılıyor. Bir lazer cihazı ile taranan çipler akıllı telefonlara yerleştiriliyor, müşteri akıllı telefonunu kasa terminaline tutuyor ve satın alma işlemi tamamlanmış oluyor. Bu çipler kredi kartları ya da banka kartlarına da yerleştirilebiliyor.

Nakit de fatura da tarih oluyor

Mobil ödeme sistemleri alanında kıran kırana bir rekabet başlamış durumda. Pek çok şirket, telekomünikasyon şirketleri ve bankalar bu alana girmek için yarışıyor.

İnternet bankacılığı ve mobil ödeme uzmanı Andre Bajorat, iş için sık sık taksiye bindiğini ama aldığı faturaları sıkça kaybettiğini belirtiyor ve MyTaxi adlı uygulamayla bu sorunun tarihe karıştığını söylüyor. Çünkü bu uygulamayla artık fatura e-posta yoluyla geliyor. Ayrıca müşteri ödemeyi de telefon üzerinden yapıyor. Bunun için sadece uygulamadaki ödeme seçenekleri arasından Paypal ya da kredi kartı gibi birini seçmiş olmak gerekiyor.

Sıra alışveriş merkezlerinde

Andre Bajorat kısa vadede münferit şirketlerin kendi alanlarında mobil ödeme sistemine geçeceği ve MyTaxi gibi uygulamaların çoğalacağı öngörüsünde bulunuyor:

“Önümüzdeki ay ve yıllarda heyecan verici pek çok yeni silomuz olacak. Bunlar, tüccar ve müşterinin kendi küçük ekosistemlerini oluşturduğu kapalı sistemler. Taksi uygulaması buna güzel bir örnek. Alışveriş merkezleri de gelecekte bu tür çözümlerin uygulamaya geçirilebileceği iyi bir örnek.”

Güvenlik endişeleri

Peki ya güvenlik? Ya cüzdan, içindeki tüm kartlarla birlikte çalınır ya da kaybolursa? Dijital dünyada da kişisel veriler kaybolabilir. Mobil ödeme sistemlerinin çoğu henüz deneme aşamasında. Ve tüm sistemlerdeki en önemli konu veri güvenliği. Özellikle de NFC kaynaklı kablosuz teknolojilerde tüketici sonunda kaybeden olabilir. Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’tan analist Antje Stobbe güvenlik çekincesini doğruluyor:

“Şu an özellikle de veri güvenliği alanında teknolojinin iyileştirilmesi gerekiyor. NFC çipleri şu an, başlangıçta sanılandan çok daha geniş bir alanda okunabiliyor.”

Japonlar önde

Almanya'da enformasyon ekonomisi, telekomünikasyon ve yeni medya sektörünün çatı derneği BİTKOM’dan Steffen von Blumroeder, NFC teknolojisinin Almanya’da önümüzdeki yıllarda ana akım haline geleceğini tahmin ediyor. Ancak Japonya gibi ülkeler alternatif ödeme sistemleri konusunda daha açık. Japonya’da NFC teknolojisi üzerine kurulu bilet ödeme sistemleri yaklaşık on yıl önce uygulamaya sokulmuş. Steffen von Blumroeder Japonya’daki sistemi şöyle anlatıyor:

“Japonya’da metro girişlerinde turnikeler vardı ve elinde normal kağıt bilet ya da plastik kart olan yolcular bu turnikeler önünde kuyruk oluştururdu. NFC teknolojisi sayesinde tabii her şey çok daha hızlandı. Çünkü çipler artık doğrudan okunuyor, bir yere tutmanız gerekmiyor, her şey otamatik.”

Sonuçta teknoloji geliştikçe para harcamanın yolları da çeşitleniyor. Ancak maalesef bilim insanları banka hesabındaki parayı tüketmeyen alışveriş yöntemlerini henüz bulabilmiş değiller.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.